Begrippen

Termen & uitleg over telefonie en het internet.

Begrippen - Kort omschrijvingen van begrippen

We beginnen historische begrippen en gaan dan stapsgewijs naar moderne begrippen. Sommige benamingen zijn nostalgisch:

Abonnement ook wel postpaid genoemd komt in twee varianten voor. Abonnement met een telefoon erbij geleverd of Sim only.

Sim only betekent dat u alleen het simkaartje krijgt met het bijbehorende telefoonabonnement. Per telefoonnetwerk-aanbieder(provider) verschilt de manier hoe een sim only abonnement wordt aangeboden. De twee bekendste varianten zijn dat er tijd dan wel maandlasten worden vermeld. Voorbeeld: sim 15 dan is het vaak 15 euro per maand of sim 200 dan is het 200 minuten gespreksstof per maand voor een lager tarief.

Een andere manier van bellen is prepaid. U koopt een simkaart met een telefoonnummer en vervolgens waardeert u uw telefoon op met een opwaardeerkaart of eventueel telefonisch via de uw bankrekening. Er zitten hieraan geen vaste maandbedragen verbonden. Wel zijn gesprekskosten iets duurder en als u een prepaidpakket koopt(telefoon plus prepaid simkaart) dan is vaak de telefoon enkel voor de netwerkaanbieder(provider) geschikt. Dit heet gesimlockt. Prepaidpakketten worden vaak voor jongeren gekocht om de kosten binnen de perken te houden.

Short Message Service of SMS is een dienst om met behulp van een mobiele telefoon korte tekstberichten te versturen of te ontvangen. sms was oorspronkelijk ontworpen als deel van gsm, maar is nu beschikbaar voor groot aantal typen mobiele netwerken, inclusief de nieuwe UMTS-netwerken.

Opvolger van sms: MMS

De opvolger van sms is ondertussen ook geïntroduceerd in alle gsm-netwerken: mms. MMS staat voor Multimedia Messaging Service. Via MMS kunnen berichten met tekst, geluid, plaatjes of zelfs videobestanden verstuurd worden. MMS wordt verstuurd via een GPRS-netwerk. MMS werd echter niet onmiddellijk populair.

General Packet Radio Service

GPRS of General Packet Radio Service is een techniek die een uitbreiding vormt op het bestaande gsm-netwerk. Met deze technologie kan op een efficiëntere, snellere en goedkopere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden. Hoewel we spreken over GPRS-netwerken is GPRS geen nieuw netwerk.

Bij GPRS zijn gebruikers altijd online. Dit betekent dat ze een constante verbinding met internet of bedrijfsnetwerk hebben en dus maar een keer in hoeven te bellen om de hele dag online te zijn. Ze betalen daarbij niet voor de tijd dat ze ingelogd zijn, maar worden afgerekend op de hoeveelheid data die ze downloaden of versturen. Technisch gezien houdt de gebruiker de verbinding ook alleen maar bezet op momenten dat er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Daardoor wordt de capaciteit beter benut en kan er meer data tegelijk uitgewisseld worden.

EDGE: deze maakt gebruik van hetzelfde netwerk als gsm (en dus GPRS), maar gebruikt een andere modulatietechniek waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Soms noemt men dit wel eens 2.5G (2G is de GSM standaard, en 3G is UMTS)

UMTS: maakt gebruik van een nieuwe netwerkarchitectuur, zowel voor spraak als voor data. Ook wel 3G (3de generatie) genoemd.

Bandbreedte:

Bij telefoons staan vaak duaal, triband en quadband. Dualband is voldoende voor Nederland en de rest van Europa. Triband wordt gebruikt in de Verenigde Staten/ Noord Amerika. Quadband wordt het minst gebruikt.

Wireless Application Protocol

Wireless Application Protocol (meestal afgekort tot WAP) is een methode om web-diensten via de mobiele telefoon aan te bieden.WAP was aanvankelijk niet populair doordat de diensten en mogelijkheden nog niet uitgebreid waren en de verbinding niet snel was. Met de introductie van het snellere GPRS (General Packet Radio Service) en de diverse WAP internetdiensten van oa. KPN (M-Info) en later Vodafone (Vodafone Live!) en T-Mobile (T-zones) werd WAP meer geaccepteerd onder de gebruikers.

3G (Derde Generatie) is de generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons, na 2G. Het is gebaseerd op de standaardenfamilie van het International Mobile Telecommunications-programma, "IMT-2000" (door de ITU, de International Telecommunication Union). 3G-technologie geeft mobiele gebruikers een breder bereik van diensten met geavanceerde mogelijkheden, en een grotere netwerksnelheid. Deze diensten bevatten onder meer VoIP (internettelefonie), Videoconferentie en breedbandinternettoegang, in een mobiele omgeving.

Typerende snelheden liggen tussen 5 en 10 Mb/s (megabit per seconde) en komen qua grootte-orde overeen met breedbandsnelheden op vaste verbindingen (ADSL en kabel).

3G-technieken zijn in 2001 ontwikkeld in Japan door 3GPP en voor het eerst in gebruik genomen in Azië rond 2002, gevolgd door de VS. De World Administrative Radio Conference heeft hiervoor 230MHz-spectrum vrijgegeven aan 2 GHz voor 3G-netwerken. Hierdoor kon een mobiele gebruiker toen een draadloze verbinding tot stand brengen met de volgende gemiddelde snelheden:

  • 144 Kbps in de auto (of tijdens andere snelle verplaatsing)
  • 384 Kbps indien men aan het wandelen is
  • 2 Mb/s op een vaste locatie

Bluetooth

Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, kan snel vanaf een handheld computer worden geprint, of kan een mobiele telefoon worden uitgerust met een draadloze headset. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson.

Extra functies:

Digitale camera foto/video/PDA

Menig nieuwe telefoon beschikt over een digitale camera, waarmee een filmpje en of foto gemaakt kan worden. Meestal is het filmpje gemaakt in VGA kwaliteit, dat is niet al te hoge kwaliteit maar wel aardig. De fotofunctie verbetert snel van 1,3 megapixel naar 5 megapixel .

Mp3speler met eventueel FM radio.

Vaak is een extra geheugenkaart nodig om de mp3’s in uw telefoon kunnen gebruiken vanwege de beperkte geheugencapaciteit van een telefoon. Geheugenkaarten zijn in verschillende typen en formaten verkrijgbaar, let daarbij op welke u nodig heeft bij aankoop.

Laatste functie die ik bespreek is de PDA functie.

De telefoon wordt met deze functie ook een organizer. Tegenwoordig kan er ook een GPS functie eraan toegevoegd zijn. GPS(Het Global Positioning System is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem) niet te verwarren met eerder genoemde GPRS. GPS wordt gebruikt voor routeplanners zoals bijvoorbeeld TomTom Mobile.

ADSL:

Asymmetric Digital Subscriber Line (afgekort: ADSL, ook bekend als Asymmetric Digital Subscriber Loop) is een standaard voor een digitale technologie die snellere datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad toelaat. Daar de doorvoersnelheid voor gegevens bij de ADSL-technologie hoger ligt dan met een conventioneel analoog modem noemen we dit ook wel een breedbandtechnologie.

Downloadsnelheid

Een ADSL2+-verbinding heeft een theoretische downloadsnelheid tot 24 Mbit/s. Voor ADSL2 (zonder plus) is dit maximaal 12Mbit/s. De effectieve downloadsnelheid is echter sterk afhankelijk van de afstand tussen de telefoonaansluiting en de telefooncentrale en de kwaliteit van het koper. Ook is van belang dat de modem zo dicht mogelijk op het

ISRA-punt (KPN-aansluiting in de woning) zit. De kabel doortrekken naar een wandcontactdoos is funest:

Kabelinternet:

CAIW was de eerste aanbieder van kabelinternet in Nederland. Sinds 1995 is hun kabeltelevisienetwerk niet alleen in gebruik voor televisie, maar wordt het ook gebruikt voor internet via de kabel. Door middel van een kabelmodem bij de gebruiker thuis wordt een dataverbinding opgezet naar de wijkcentrale of headend. Hier wordt het verkeer verder getransporteerd over het datanetwerk van de kabelexploitanten en gekoppeld aan de rest van het internet. De kabelexploitant treedt hierbij dus op als ISP. Kabelinternet is een vorm van breedbandinternet.

In eerste jaren had kabelinternet een slecht imago wegens technische problemen en ondercapaciteit. De oorzaak van de technische problemen had te maken met het feit dat voor het eerst retourverkeer op het kabelnet plaatsvond en kabelmodemsystemen gevoelig zijn voor signaalverstoringen. Deze problemen zijn in de loop der tijd vrijwel opgelost onder meer door de verglazing van het netwerk tussen de wijkcentrale en het kopstation.

Voice over IP

Bij Voice over IP of VoIP wordt het Internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen. Hierdoor is nog slechts één infrastructuur nodig en kunnen bovendien nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. Het werken met op VoIP gebaseerde telefooncentrales is binnen bedrijven inmiddels gemeengoed geworden.

Domeinen en webhosting, hierboven staan een aantal aanbieders. Tegenwoordig is het redelijk te doen om via een softwarepakket een website te bouwen. De combinatie van een redelijk eenvoudig softwarepakket (die ook nog betaalbaar is) samen met een van de webhostingaanbieders, maakt de stap om op het internet te gaan, een stuk makkelijker.

Pingen is een vorm van mobiele communicatie via mobiele telefoons, oorspronkelijk alleen van het merk BlackBerry, via Blackberry Messenger. Anders dan bij sms gaat adressering niet met het gewone telefoonnummer, maar met een speciaal nummer, de BlackBerry PIN. Door dit nummer selectief aan anderen te verstrekken kan men (net als bij het telefoonnummer en het e-mailadres, maar onafhankelijk daarvan) bepalen van wie men berichten via dit systeem wil ontvangen.

Tekst, beeld en geluid kunnen verzonden worden tussen geschikte toestellen.

Berichten worden kosteloos verzonden via mobiel internet. Het verzonden bericht verschijnt direct op het scherm van het ontvangende toestel, dat als waarschuwingstoon een kenmerkend ‘PING’-geluid voortbrengt. De benaming ‘pingen’ komt hiervandaan.

Hoewel de techniek al enige tijd bestaat, wint deze vorm van hi-speed-messaging sinds kort aan populariteit. Een verklaring hiervoor kan zijn dat steeds meer mensen de beschikking hebben over een geschikte telefoon en voorzien zijn van mobiel internet.

WhatsApp is een berichtenapp voor mobiele telefoons.

De applicatie is ontworpen voor smartphones en maakt het mogelijk om gratis met elkaar te sms'en, chatten en bestanden zoals foto's met elkaar te delen. Oorspronkelijk werd het ontworpen voor de iPhone, later werd het ook beschikbaar voor andere besturingssystemen zoals Android,Blackberry, Windows Phone 7, Symbian en Nokia Series 40. iPhone-gebruikers kunnen de app aanschaffen voor een eenmalige prijs van 79 eurocent, tenzij de app tijdelijk gratis beschikbaar is. Gebruikers van de andere platformen kunnen de app 1 jaar gratis gebruiken, waarna er een jaarlijkse betaling van 99 dollarcent wordt gevraagd.

WhatsApp houdt zijn cijfers over het aantal gebruikers geheim. Wel liet het bedrijf op 1 maart 2012 weten dat dagelijks ruim twee miljard berichten worden verzonden. In augustus 2012 steeg dit aantal tot tien miljard.

Een gevolg van de populariteit van deze software is dat mobieletelefoonmaatschappijen zoals KPN en Vodafone aangeven minder te verdienen doordat steeds minder gebruikers over hun sms-bundel heengaan.

Officieel is er geen pc-client voor WhatsApp uitgebracht, maar het is mogelijk om via de computer WhatsAppberichten te versturen middels een Android Emulator.

Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.